• Imprimeix

Choosing Wisely llança una campanya internacional per evitar pràctiques clíniques de poc valor

La campanya prioritza 10 recomanacions de pràctiques clíniques innecessàries per ser implementades i avaluades.

11/08/2017 10:08

La iniciativa Choosing Wisely acaba d'iniciar una campanya d'abast internacional per evitar o reduir les pràctiques clíniques de poc valor o fins i tot innecessàries, objectiu compartit amb el Projecte Essencial.

Choosing Wisely ja havia elaborat i difós un gran nombre de recomanacions però amb aquesta campanya es vol fer un pas endavant i mesurar l'impacte de les seves recomanacions i de les estratègies d’implementació, tot mitjançant la recollida d'indicadors vinculats a la prevalença de les intervencions que han estat objecte de l'elaboració de recomanacions.

Per procedir a la recollida dels indicadors, Choosing Wisely realitzarà l'avaluació de l'impacte de 10 recomanacions prioritzades -segons criteris del danys que poden provocar, la seva prevalença i la capacitat de ser mesurades- que han estat seleccionades amb el consens dels professionals a partir d'una llista inicial d'unes 1.000 pràctiques de poc valor.

L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i el Projecte Essencial s'alineen amb aquesta campanya a la qual donen suport. De fet, l’AQuAS treballa des de 2015 en la implementació de les recomanacions Essencial, projecte en el qual participen, amb gran esforç i dedicació, 147 equips d’atenció primària (EAP) de Catalunya que han adoptat 21 de les 60 recomanacions del projecte i que són clau per a l'èxit d’Essencial.

Enguany, en col·laboració amb la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària-CAMFiC, s’ha dut a terme l'enquesta adreçada a professionals sanitaris dels EAP per identificar practiques clíniques de poc valor del seu dia a dia, que ha permès finalment seleccionar i prioritzar 12 pràctiques de les 215 seleccionades, que seran publicades al final de 2017.

Així mateix, cal destacar que malgrat ser Choosing Wisely i Essencial iniciatives independents, tres de les deu recomanacions prioritzades pels professionals que col·laboren amb Choosing Wisely, van ser també prèviament seleccionades i s’estan implemetant en els EAP que participen a l’Essencial.

Essencial se suma a la campanya i destaca que 147 EAP estan col·laborant en implementar les recomanacions als centres